BIVŠI prvi tenisač svijeta, Britanac Andy Murray, dobitnik je ovogodišnje nagrade Arthur Ashe za humanitarni rad, a zaslužio ju je zbog svojih napora u pomoći ukrajinskoj djeci pogođenoj ruskom invazijom na njihovu zemlju. Murray je tijekom turnira u Indian Wellsu ove godine odlučio svu svoju zaradu od nagrada na turnirima donirati za pomoć djeci u Ukrajini, a na kraju je taj iznos dosegao oko 630 tisuća dolara, odnosno oko 600 tisuća eura.

“Kuće su bombardirane, a obitelji iseljene. Mala djeca su pogođena ovim ratom, mnoga su ozlijeđena, a neka i poginula. Nisam bio siguran kao bih mogao pomoći, a onda sam odlučio kako ću od Indian Wellsa pa nadalje donirati sav novac koji osvojim na turnirima UNICEF-u. To mi je dalo dodatnu motivaciju, a nadao sam se kako će se i još neki igrači priključiti u skupljanju pomoći”, rekao je Murray.

Udruge teniskih profesionalaca i profesionalki (ATP i WTA), kao i Međunarodni teniski savez (ITF) te organizatori sva četiri Grand Slam turnira donirali su 700 tisuća dolara, dok je odnedavno umirovljeni legendarni Švicarac Roger Federer donirao 500 tisuća dolara.

“Kada vidite slike njihove patnje, tada vam je još teže u želucu”

“U Ukrajini je 7.5 milijuna djece od kojih čak 5.2 milijuna treba pomoć. Kada vidite slike njihove patnje, tada vam je još teže u želucu. Imam četvero djece s kojom je, srećom, sve u redu, ali vas kao roditelja ovakve stvari drugačije pogađaju”, dodao je Murray.

Stručnjakinja za UNICEF-ove programe Tatjana Fanuč rekla je kako je Murrayeva donacija upotrijebljena za nabavku medicinske opreme i ostalih potrepština za djecu koja su morala napustiti svoje domove.

Murrayu je ovo drugi put da je osvojio nagradu Arthur Ashe. Prvi put je bio dobitnik 2014. godine, a time se pridružio Andreu Agassiju, Rogeru Federeru i Aisam-Ul-Haqu Qureshiju koji su također dvaput osvajali nagradu za humanitarca godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)