BORIS BECKER pušten je iz zatvora i bit će deportiran iz Ujedinjenog Kraljevstva. Odslužio je osam mjeseci zatvorske kazne duge dvije i pol godine, na koju je osuđen zbog pokušaja skrivanja novca i drugih dragocjenosti u vrijednosti od 2.5 milijuna funti u stečajnom postupku s namjerom izbjegavanja plaćanja dugova. 

Bio je proglašen krivim po četiri od ukupno 24 točke optužnice. Britansko pravosuđe teretilo ga je da je u stečajnom postupku pokušao sakriti novac i druge dragocjenosti, uključujući i teniske trofeje. Zanijekao je krivnju još na pripremnom ročištu. Sutkinja Deborah Taylor rekla je poroti da ostave po strani sve predrasude i da ignoriraju Beckerovu slavu.

Visoki londonski sud proglasio je Beckerov bankrot 21. lipnja 2017. na temelju zahtjeva banke, a u okviru sporazuma bio je dužan otkriti svu svoju imovinu. Dugovi trostrukog prvaka Wimbledona u trenutku stečaja bili su procijenjeni na 50 milijuna britanskih funti.

Već se ranije pisalo da Beckera po izlasku iz zatvora čeka nova kazna. Becker je u Ujedinjenom Kraljevstvu stranac koji je trebao odslužiti godinu dana zatvora, a prema tamošnjim zakonima, za takve u toj zemlji nema mjesta. Inače, trofejni bivši njemački tenisač živi u Londonu od 2012. godine, no nikad nije zatražio britansko državljanstvo.

Bio u zloglasnom zatvoru, kasnije premješten

Zatvorsku kaznu Becker je započeo služiti u zloglasnom londonskom zatvoru Wandsworth. Zatvor je star oko 170 godina i prepun je prljavštine i štakora. Preko 1300 robijaša svoje kazne izdržava u njemu. Na toaletima nema privatnosti, a dio zatvorenika je u ćelijama zaključan i 22 sata dnevno. 

Ubrzo je dobio premještaj i ostatak kazne služio je u zatvoru Huntercombe, u kojem je dobio svojevrsni učiteljski posao. The Sun je pisao da je 54-godišnji trostruki osvajač Wimbledona i nekadašnji svjetski broj 1 radio kao asistent predavača o teoriji sporta. Njegov brz napredak u Huntercombeu naljutio je ostale zatvorenike. Izvori kažu da je u zatvoru inače potrebno provesti nekoliko godina kako bi se dobilo posao asistenta.

Bild je pisao da se Becker nalazio u zasebnoj ćeliji i da je dane provodio družeći se s ostalim zatvorenicima. Tvrdilo se i da je vrlo popularan među njima, a pristao ih je trenirati. S 45 zatvorenika radio je jogu i meditirao.

Svjetsku slavu stekao vrlo mlad

Sa samo 17 godina, 1985., Becker se pojavio na svjetskoj sportskoj pozornici te je postao najmlađi pobjednik na Wimbledonu. Titulu je uspješno obranio sljedeće godine u srazu s Ivanom Lendlom, tada najboljim tenisačem svijeta.

Godine 1989. Becker je osvojio treći Wimbledon, a nekoliko mjeseci kasnije i US Open. Godine 1991. prvi je put osvojio Australian Open, a 1996. drugi put. Umirovio se tri godine kasnije, nakon što je osvojio 49 trofeja. Godine 2002. sud u Münchenu osudio ga je na dvije godine uvjetne kazne i novčanu kaznu od 500.000 eura za poreznu utaju oko 1.7 milijuna eura.

Bivši igrač imao je i pravne probleme u Španjolskoj zbog neplaćenih dugova u vezi s radovima na svojoj vili na Mallorci te sa švicarskim pravosuđem jer nije platio župniku koji ga je vjenčao 2009. godine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Source: index.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)