Trener Cibone Josip Sesar (45) novi je izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske. Tako je odlučeno na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza održanoj u Zagrebu, pa je nakon više od pola godine čekanja raspleta ove sapunice konačno reprezentacija dobila stalnog izbornika, dugoročnije rješenje na klupi.

Sjednica je počela u 13 sati, ali nije se dugo trebalo čekati na bijeli dim. Članovi UO-a birali su između dva kandidata koja im je predložio sportski direktor HKS-a i donedavni v.d. izbornika Aleksandar Petrović. U rujnu prošle godine je te funkcije preuzeo Petrović nakon odlaska Damira Mulaomerovića s klupe, a misijom da izabere dugoročno izborničko rješenje. Nakon dugog čekanja, uz dužno poštovanje Sesaru i njegovom dobrom radu, talentu, izabran je trener koji je cijelo vrijeme bio pred nosom, čak i u istom gradu. Protukandidat Sesaru u ovom zadnjem krugu bio je Dario Gjergja koji je zapažene rezultate ostvarivao s reprezentacijom Belgije, ali i tamošnjim Oostedeom. Na koncu je ipak odluka pala na Sesara, donedavnog Petrovićevog pomoćnika u stožeru reprezentacije.

Bivši hrvatski reprezentativac Sesar je jedan od predvodnika novog vala hrvatskih trenera. Bio je 2016. godine imenovan glavnim trenerom U20 reprezentacije, a 2018. je postao pomoćnik seniorskog izbornika Dražena Anzuloviću. Kasnije je asistirao i Petroviću. Prije Cibone koju je preuzeo ljetos, Sesar je dugo vodio Goricu. Na strani Gjergje je svakako bilo veće iskustvo, rezultati u klubu i reprezentaciji, dok je Sesar financijskim udarcima ozbiljno uzdrmanu Cibonu ove sezone uspio odvesti do osvajanja Kupa Krešimira Ćosića i ostanka u AdmiralBet ABA ligi te borbe za obranu naslova prvaka.

Novog izbornika od 19. srpnja do 5. kolovoza čeka zadnji krug pretkvalifikacija za Eurobasket, ali i Olimpijski pretkvalifikacijski turnir od 12. do 20. kolovoza. Sesar će u utorak biti i službeno predstavljen kao novi izbornik.

Source: slobodnadalmacija.hr