Novi izbornik košarkaške reprezentacije Hrvatske Josip Sesar predstavljen je u zagrebačkom hotelu Aristos. Uz Sesara na predstavljanju su bili i predsjednik HKS-a Nikola Rukavina i glavni tajnik Saveza Josip Vranković.

Sportski direktor Saveza i dosadašnji v.d. izbornika Aleksandar Petrović je Upravnom odboru predložio dva rješenja, a između Sesara i Darija Gjergje koji je imao dosta uspjeha s reprezentacijom Belgije odlučili su se pomalo iznenađujuće za trenera Cibone. Ta je odluka izazvala dosta polemika zbog toga što je Gjergja imao više iskustva i uspjeha iza sebe, pa i izborničkog.

– Nadamo se da smo dobili izbornika za duži vremenski period. Mislim da je on dobro i kvalitetno rješenje – između ostalog rekao je Rukavina.

Sesara i Hrvatsku na ljeto očekuje zadnji krug pretkvalifikacija za Eurobasket, a zatim i pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre.

– Dogovorili smo da pripreme najvjerojatnije počinju 5. srpnja. Do tada moram razgovarati sa svim igračima. Dobrodošli su svi koji imaju mogućnost i želju igrati za reprezentaciju. Nadam se da neće biti otkaza. Računamo i na igrače iz NBA lige. Mogu reći da je i Luka Božić, koji do sada nije bio, u mojim planovima vrlo visoko – rekao je Sesar.

U njegovom stožeru pomoćnici će biti Ivan Tomas i Ivan Perinčić te Bariša Krasić kao koordinator.

Na pitanje je li od strane Petrovića bilo naznaka da će postati izbornikom Sesar je odgovorio.

– Od zadnje akcije me zvao ‘izborniče‘. Nije mi niti jednom rekao da sam izbornik sto posto, ali mi je dva-tri puta rekao da sam njegov favorit.

Predsjednik je upitan je li uopće bilo razmatrano ime Gjergje?

– Imali smo predložena dva odlična kandidata i o njima smo razgovarali – objasnio je Rukavina.

Petrović je nedavno u jednom intervjuu rekao da je zapravo Gjergja bio njegov favorit u samoj završnici izbora, ali da od Sesara nije htio odustati zbog korektnosti i zajedničke suradnje pa je predložio obojicu. Što bi se dogodilo da je predložio samo Gjergju?

– Vjerujem da bi bio jednoglasno izabran – rekao je Rukavina.

Što to znači za vašu daljnju suradnju sa sportskim direktorom?

– Ne vidim prepreke. Odradio je lavovski posao, prihvatio se uloge u dosta teškom trenutku, kao i funkcije izbornika. Nastavljamo dalje u istom ritmu. Sada je na godišnjem odmoru – kazao je Rukavina.

Sesar kao i prethodnici ima težak zadatak da vrati kult reprezentacije.

– Slika košarke prema van lošija je nego što je realno stanje. Imamo igrače koji se mogu izdići iznad toga – rekao je Sesar.

Novi izbornik morat će na ljeto praktično voditi dvije različite od tog 5. srpnja pa do kraja kvalifikacija za OI 20. kolovoza.

– Ne smijemo se odreći nijednog igrača, u kvalifikacijama za Eurobasket će nam biti nedostupni NBA igrači. Petrović je bio u komunikaciji s Hezonjom, Smithom… Moram vidjeti kada oni dolaze. Tek u drugom dijelu dolaze NBA igrači – kazao je novi izbornik.

Source: slobodnadalmacija.hr